2020 este un an pe care nu-l vom uita. Ne-a testat profesionalismul și sănătatea mentală. Multe studii arată că lucrătorii sănătoși și fericiți își sporesc productivitatea, iar companiile sunt atenți la acest lucru.
Corporațiile mari tot mai des tind să protejează sănătate și bunăstare lucrătorilor. Acest moment face parte dintr-o recunoaștere a beneficiilor sănătății mintale. Atât la locul de muncă, cât și în general.
Nu există nici o îndoială că stresul, anxietatea și depresia s-au intensificat pe măsură ce oamenii se luptă cu limitele izolării și sunt forțați să conducă noi stiluri de viață. Angajatorii regândesc designul fizic al spațiului de birouri și modul în care acesta poate juca un rol important în îmbunătățirea sănătății mintale a angajaților lor.
Numeroase studii confirmă faptul că bunăstarea psihologică a angajaților este esențială. Companiile care investesc mai mult în bunăstarea angajaților obțin mai multe beneficii. Acum mai mult ca oricând, sănătatea mintală la birou este o temă importantă în proiectare birourilor.
Plantele și materialele din lemn reduc stresul, în timp ce lumina naturală cu vedere la natură ajută la reducerea anxietății.
Un birou cu pereți verzi și o mulțime de plante pentru purificarea aerului și crearea unei atmosfere de interior sănătoase. Combinat cu un sistem energetic neutru de carbon și o ventilație îmbunătățită care reduce transmisia agenților patogeni din aer.
Lumina naturală este vitală. Biroul Orange din Chișinău are un spațiu deschis, cu mai multe desktopuri lângă ferestre, iar zonele de socializare și colaborare sunt separate de panouri acustice pentru a menține niveluri sonore confortabile și a reduce stresul cauzat de zgomot.
Proiectarea diferitelor tipuri de spații de lucru pentru diferite stiluri de lucru crește, de asemenea implicarea, iar această abordare axată pe angajați îmbunătățește calitatea vieții la birou.
De exemplu, designul al birourilor Moldova Agroindbank din Chișinău combină locuri de muncă individuale cu zone de relaxare pentru concentrare sau colaborare, zone de lucru nonformale și săli de tip închis.
Proiectarea pentru diferite personalități înseamnă că toată lumea va găsi un loc în care se va bucura cu adevărat să lucreze.
Tot mai multe birouri stabilesc locuri liniștite pentru reflecție, meditație. În unele cazuri, acestea sunt mici săli de conferință convertibile, cu mobilier confortabil în interior.
Dar companiile se gândesc din ce în ce mai mult unde sunt amplasate aceste camere și cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani pe designul lor.
Și spațiile liniștite devin parte dintr-o strategie mai largă de bunăstare corporativă care are ca scop crearea unor experiențe mai pozitive la locul de muncă și menținerea energiei și implicării oamenilor.
La biroul Cvartal Imobil din Chișinău, zonele de recreere ajută personalul să reducă nivelul de stres și să comunice mai strâns cu colegii și clienții.
Reproiectarea spațiului de lucru pentru prioritizarea colaborării va consolida biroul ca un spațiu vital pentru schimb de idei și cultura corporativă.
Biroul este un spațiu important în care angajații pot simți că fac parte din ceva mai mare, dintr-o echipă, dintr-o comunitate. Experții care acceptă și împărtășesc această cultură sunt gata să depună mai mult efort în munca lor.